De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

zondag 11 mei 2014

Amazone stoomafwaarts

(geschreven zondag 4 mei)
 
Zondag begon met een verrassing, want toen we uit ons hotel in Iquitos liepen, kwamen we in een militaire parade terecht. Niet zeldzaam begreep ik later, want ons hotel lag aan het Plaza Armor, oftewel  het plein van het leger. En blijkbaar wordt op elk plein in Peru met die naam op elke zondag een korte parade gehouden, waarbij de vlag gehesen wordt en eerbetoon wordt getoond aan de vlag (dus het land).

De cruiseboot had deze dag wat extra onderhoud nodig, dus vertrokken we met een kleine speedboot stroomafwaarts. De expeditie die we later gaan volgen is naar het reservaat stroomopwaarts.

Als je eenmaal op de Amazone vaart, begrijp je waarom dit zo’n indrukwekkende rivier is. Het is een enorm breed water, en dacht ik de overkant te kunnen zien; dit was alleen een groot eiland. Het is een enorme watermassa, en dat te bedenken dat we hier ver stroomopwaarts vanaf de zee zitten (de rivier loopt eerst nog door heel Brazilie heen – ook niet echt een klein land).

Onze eerste stop was Pilpintuwasi www.amazonanimalorphanage.org, een combinatie van een vlinderkwekerij en een asiel voor dieren die door de politie in beslag geworden zijn. Ze waren gevangen genomen tegen de illigale handel, maar kunnen helaas niet meer terugezet worden. Best zielig en persoonlijk voor mij geen hoogtepunt, want uiteindelijk ben je hier naar diertjes in een kooi aan het kijken. Ik wil diertjes in de vrije natuur zien!

Dat laatste lukte even later in ons volgende stop, want tijdens een wandeling zagen we verschillende “Tamarin” aapjes, een grote leguaan, een klein gifkikkertje en een grote wandelende tak. We hadden lunch in een jungleresort, waarna we verder stroomafwaarts voeren. We hadden geluk, want op een gegeven moment zagen we twee roze zoetwaterdolfijnen. Helaas lukten mijn foto’s niet, dus ik hoop dat we ze later nog eens zien. Tenslotte kwamen we aan bij een dorpje, dat nog bewoond wordt door een originele stam. Ze ontvingen ons in hun eigen klederdracht. De mannen dragen hier lange rieten rokken. Een grappig feitje; toen de Spanjaarden hier honderden jaren geleden kwamen, werden ze aangevallen door deze stammen. Vanwege de lange rokken dachten ze met vechtende vrouwen te maken te hebben; vandaar de naam Amazones.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten