De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

zaterdag 7 januari 2012

Tulum en Xel-ha

De tweede dag op stap in Mexico volgde hetzelfde patroon als de dag ervoor; het was alleen veel minder rijden. We begonnen de dag met een bezoekje aan de oud Maya-stad Tulum. Hier geen grote pyramides, maar wel mooie relatief intacte tempels op rotsen aan een prachtig strand. Het was daarmee zowel wat gebouwen betreft als ligging totaal anders dan het in de jungle gelegen Coba. Naast oude stenen zagen we een paar prachtige leguanen en ook een colibri.

Over het tweede bezoek van de dag, Xel-ha, kan je verschillende meningen vormen. Punt is dat het gehele gezin een geweldige middag had.

Maar wat is Xel-ha? Xel-ha is een baai, zeg maar gerust inham waar een ondergrondse rivier in uitkomt. Door de ligging is het water bijzonder rustig en kalm, door het kristalheldere zoete water is het zicht onder water ongeloofelijk en door de combinatie zout zeewater / zoet rivierwater is er enorm veel vis. Dit prachtige stukje natuur is echter niet zo maar bereikbaar, nee enkele slimme Mexicanen hebben er een groot hek omheen gezet en er een soort natuurlijk pretpark van gemaakt. Dat betekent; $79 (US dollars!) per volwassen persoon neerleggen (Kevin halve prijs; Aimee gratis). Maar dan is ook weer alles inclusief; goed snorkel materiaal, zwemvesten, handdoeken, heerlijk eten en drank. En naast snorkelen en zwemmen hebben ze meer attracties toegevoegd; zo is er een fantastische speeltuin met hangbruggen door de jungle, een mooie waterglijbaan en een water-hindernisbrug waar je uiteraard voordurend vanaf valt. Ook kan je in een band een stukje over het riviertje varen, door een magrovebos. Er zijn springkliffen. Er zijn touwbruggen en tokkelbanen, die uiteraard in het water eindigen. Ook zijn er nog grotten, junglewandelpaden, fietspaden (inclusief fietsenverhuur). Kortom; heel veel activeiten, veel meer dan we in een middag konden doen. We begonnen na een lekkere lunch met snorkelen. Voor Aimee was dit de eerste keer; beide kinderen vonden het geweldig. Zoals gezegd was er enorm veel vis in alle kleuren en maten; echt een aquarium. Na een bezoekje aan de speeltuin maakten we de bandtocht door het mangrovebos. Kevin en ik eindigden de dag met een roetsj van de tokkelbaan.

Terug in het hotel sloten we dag prima in stijl af met een bezoekje aan de Tepanyaki-Japanner.

Het gesprek van de dag was met een dronken droppie bij de halte van de shuttle. Onze kamer is namelijk aan het strand, zo’n 15 minuten lopen van het hoofdgebouw. Of je kan met een shuttle-treintje. Bij de halte stond een zwaar dronken man te klagen over de wachttijd op de shuttle; hij had ’s middags naar eigen zeggen meer dan 45 minuten op het treintje gewacht. Goh, vervelend voor u. En jawel, toen voor ons allemaal het treintje aankwam zat meneer glazig voor zich uit te staren, verroerde zich niet en vergat het treintje in the gaan. Dus die zal vandaag wel een verhaal vertellen dat hij gisteravond ook meer dan 45 minuten heeft moeten wachten op de shuttle....

We hebben trouwens het eerste filmpje geupload. In de bakfiets door de jungle terug van de Coba piramide. Daar komt ‘ie http://www.youtube.com/watch?v=C8GoNRYfAvI&list=UUvlTmnh1DMZBNL6jUBclWqg&index=1&feature=plcp

Geen opmerkingen:

Een reactie posten